16.03.2020  - Jouni Javanainen - 

ATK-ammattilainen 35 vuoden kokemuksella

Aloitin BI-urani 35 vuotta sitten, 15.5.1984. Tuolloin termiä Business Intelligence ei käytetty, mutta itse asia on pysynyt periaatteessa samanlaisena.

Alkuajoilta on jäänyt pari juttua erityisesti mieleen. Ensimmäisiä töitäni oli laskea toisen henkilön kanssa manuaalisesti myyjittäin myyntilukuja kahdesta eri paperilistasta. Listoja oli kaksi yritysfuusion seurauksena, koska yritysten järjestelmät olivat erilliset. Työ ei tietojenkäsittelyn opiskelijana oikein tuntunut mielekkäältä.” Tätäkö minä tulin tekemään?” muistan miettineeni. Kysyinkin pomoltani muutamankin kerran, voisinko tehdä Basic-kielellä ohjelman helpottamaan tätä manuaalityötä. Vastaus oli kieltävä ja perustelu oli, että se olisi liian työlästä ja aikaa vievää. Kyseenalaistin kuitenkin pomoni mielipiteen ja tein pikku ohjelman kiellosta huolimatta. Kun sitten esittelin ohjelmaa, niin hyvin se kelpasi. Ohjelman avulla saatiin prosessia hoikemmaksi ja virhemahdollisuuksia minimoitua.

Toinen mieleenpainuva toimeksianto oli, kun pomoni tuli sanomaan, että pitäisi tehdä maksutuloennuste. Kysyin, mitenkäs sellainen tehdään. Sain hyvin täsmällisen ja kattavan määrittelyn: ”Keksi nyt jotain!”. No, minäpä keksin analytiikkamenetelmän, jossa kahden vuoden toteumalukujen perusteella ennustettiin kuukausittain maksutulo kuluvan vuoden loppuun asti. Ei muuten ollut huono ennuste, joka on yhä yrityksessä käytettävissä ja antaa varsin todentuntuisia lukuja. Se sopi toimialalle, jossa muutokset ovat hitaita, eikä mitään Big data -massaakaan tarvita taustalle. Myöhemmin laajensin ennusteeni myös muiden tunnuslukujen vastaavaan ennustamiseen.

Tuossa ensimmäisessä oikeassa työpaikassani vierähti 28 vuotta, joista viimeisen viiden vuoden aikana Tietopalvelut-tiimissäni oli yrityksen omien henkilöiden lisäksi myös useita aureolislaisia konsultteja. Niinpä sitten siirryinkin seitsemän vuotta sitten jo tutuksi tulleen Lohde Analyticsin palvelukseen, jossa olen saanut tehdä monenlaisia töitä niin asiantuntijaroolissa, BI-palvelujohtajan tehtävässä kuin myös myynnin parissa.

Maailma muuttuu, BI:n perusta ei

Viime aikoina on näkynyt julistuksia siitä, että ”BI on kuollut”. Tuskinpa vain. Ehkä enemmän on kyse siitä, että uusia hype-termejä tulee ja menee, mutta taustalla säilyvät hyviksi havaitut BI-alueen asiat. Toki niihin syntyy nykytietämyksellä uusia elementtejä, teknologioita, välineitä ja vivahteita, mutta silti perusasiat säilyvät.

Maailma on toki muuttunut paljonkin näiden 35 vuoden aikana, mutta mielestäni menneisyyden tunteminen auttaa ymmärtämään tulevaa. Saa siis kyseenalaistaa, niin olen itse tehnyt aina. Moni järkevä ratkaisu on syntynyt jonkun hieman hullun idean pohjalta. Joten hullu saa olla, mutta ei hölmö :).