11.06.2020  - Laura Amper - 

Oma aika, työaika, laatuaika – työn ja vapaa-ajan tasapainosta

Me aureoliot vastaamme vuosittain Siqni-kyselyyn, jolla selvitetään henkilöstölle merkityksellisiä asioita ja niiden toteutumista Aureoliksessa. 

Kysely on toteutettu nyt kahdesti, ja molemmilla kerroilla henkilöstön TOP 5 -arvolistalle on noussut Työn ja vapaa-ajan tasapaino. Kummallakin kerralla henkilöstö on arvioinut, että se toteutuu meillä hyvin. Tästä voimme olla yrityksenä ylpeitä ja yksilöinä kiitollisia.

Joskus tavoitteet saattavat jäädä sanahelinän tasolle, jos ne eivät toteudu päivittäisessä tekemisessä. Työn ja vapaa-ajan tasapainon kanssa koen kuitenkin meidän onnistuvan sen verran hienosti, että haluan kertoa, miten tämä meillä konkreettisesti näkyy.

Yrityksen panostus näkyy käytännössä

Yritystasolla työn ja vapaa-ajan tasapainoa halutaan edesauttaa ja mahdollistaa monin tavoin. Esihenkilöiden tehtävänä on seurata saldotuntikertymiä säännöllisesti ja keskustella henkilön kanssa, mikäli määritellyt raja-arvot ylittyvät. Tällöin selvitetään työtilanne, eli onko työtä liikaa vai liian vähän ja onko kyseessä tilapäinen vai jatkuva tilanne. Tämän jälkeen sovitaan paras tapa edetä. Tilanteen mukaan sovitaan joko vapaapäivien pitämisestä tai työtuntien kompensoimisesta rahana. Säännöllisissä palautekeskusteluissa ja tiimipalavereissa yhtä lailla käydään työtilannetta läpi ja mietitään tarvittaessa keinoja työkuorman tasaamiseen. Ylitöistä sovitaan aina yhdessä, ja ne ovat meillä enemmänkin poikkeus kuin sääntö.

Liikunta- ja kulttuuriharrastuksia on Aureoliksessa tuettu vuosikaudet eri muodoissa (etusetelit, firmaliigat, virkistykset jne.), mutta tämän vuoden alusta pääsimme kertaheitolla tässä seuraavalle tasolle, kun virike-edusta poistettiin omavastuu kokonaan. Nykyisin kaikki halukkaat saavat 400 euroa vuodessa virike-etua puhtaana käteen. Tätä on kovasti toivottu ja kiitelty, onhan etu todella monipuolinen ja käy jopa etänä pidettäviin soittotunteihin, jumppiin jne. Numerotkin puhuvat puolestaan, nimittäin nyt puolivälissä vuotta 80 % henkilöstöstä on halunnut etulatauksen, eli selvälle enemmistölle vaikuttaa löytyneen sopiva virkistäytymisen muoto jo tähän mennessä. Uskoakseni loputkin aktivoituvat asian suhteen tässä loppuvuoden aikana.

runfest

Työ- ja vapaa-aikakategoriaan kuuluvat myös erilaiset vapaa-ajan riennot, joita Aureoliksessa on runsain mitoin. Muun muassa säännölliset koko henkilöstön juhlat, pienemmät tiimi-illanvietot ja erinäköiset after workit ovat tärkeää vastapainoa työlle ja hiovat porukkaa yhteen ainutlaatuisella tavalla. Ne ovat myös hieno esimerkki työn ja vapaa-ajan tasapainosta: vapaalla, mutta työporukassa – mikäs sen hauskempaa!

tilpparit

Omien kokemusten merkitys

Yritystason toimet toki välittyvät meille työntekijöille hyvin, mutta parhaiten työn ja vapaa-ajan tasapainon toteutuminen on itselleni kuitenkin ilmentynyt omien kokemuksieni kautta. Omaa Aureolis-uraani on takana noin kahdeksan vuotta. Kertaakaan ei tänä aikana ole tullut sellaista tilannetta, että ”oma elämä” olisi kärsinyt työn takia.

Suunnitellut menot sekä lomat olen aina pystynyt toteuttamaan ja voinut tehdä töitä joustavasti tilanteen mukaan kellonajasta ja sijainnista riippumatta. Välillä olen tehnyt pidempää päivää, toisinaan lyhyempää, joskus olen työskennellyt etänä, usein toimistolla, mutta kuitenkin aina liukuvaa työaikaa hyödyntäen.

Toki joustoa on kumpaankin suuntaan. En usko minkään suhteen toimivan hyvin vain yhteen suuntaan, eikä työsuhde ole tästä poikkeus 😊 Mutta yhtä kaikki, tärkeät jutut ja harrastukset olen aina saanut toteutettua, ja se tuntuu todella arvokkaalta. Kavereiden kokemuksia kuunnellessa näin ei aina ole, vaikka toimiala ja yritys olisivatkin tässä periaatteessa samalla viivalla. Tästä muistankin olla kiitollinen, jos en ihan päivittäin niin ainakin viikoittain, eikä se kaikkien näiden vuosien jälkeenkään tunnu itsestäänselvyydeltä.

Seuraavaksi siirryn uuden elämänvaiheen alkaessa perhevapaalle. Aikanaan koittava paluu töihin ei kuitenkaan huoleta lainkaan, sillä olen vakuuttunut siitä, että juuri Aureoliksessa jos jossain on täydet mahdollisuudet onnistua työn ja vapaa-ajan tasapainottelussa kiitettävällä tavalla jatkossakin.