08.08.2018  - Nina Salmenkaita -  Tiedolla johtaminen

BI-konsultin menestys maalla ja merellä

Työvuoteen on osunut jo monta asiakkaan avaamaa keskustelua siitä, miten tärkeää olisi laittaa yrityksen tiedolla johtamisen perustat kuntoon. Monessa yrityksessä otetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestelmällisesti selvää siitä, mitä liiketoiminnan täytyy tietää toimiakseen tuottavasti. Missään organisaatiossa ei nimittäin ole itsestään selvää, mitä tietoa liiketoiminnasta tiedetään tai kerätään.

Ilahdun joka kerta kuullessani, että datan merkitys on oivallettu muunakin kuin työvälineasiana tai pienen analyytikkojoukon kiinnostuksen kohteena. Data on liiketoiminnan käyttövoimaa ja sellaisenaan aivan liian arvokasta hukattavaksi tietojärjestelmien uumeniin. Analytiikka on vauhdilla arkipäiväistyvä tapa jäsentää tietotyössä käsiteltävää tietoa.

Mitä enemmän yritys haluaa olla tieto-ohjautuva ja johtaa tiedolla, sitä suurempi merkitys datan laadulla on. On tiedetty jo Aristoteleen ajoista saakka, että laatu ei ole sattumaa vaan tavoitteellisen tekemisen tulos. Samoin kaikkialla maailmassa tiedetään, että vain sanakirjassa menestys tulee ennen työntekoa.

Siellä missä on konsultteja, sieltä löytyy varmuudella käärmeöljykauppiaita. Projektien käynnistyspalavereissa kannustetaan innokkuuteen ja todetaan, että tällä kertaa tehdäänkin muutos niin että heilahtaa. Uusi työväline ratkaisee pulmat, hyppysellinen lisää laskentatehoa prosessoi dataa tehokkaammin. Tuosta nyt vaan suon yli, perinteisen suomalaisen itserohkaisun tapaan.

Aivotutkijat ovat todistaneet, että ihminen on luonnostaan mukavuudenhaluinen. Tätä hyödyntävät pikavoittoja kaupittelevat konsultit. Samasta syystä neuvotteluhuoneissa kysytään ihmeitätekevän tietojärjestelmän tai klassisen hopealuodin saatavuutta. Valitettava fakta kuitenkin on, että menestys ei tule työtä tekemättä. Tämä pätee myös tiedolla johtamiseen: datasta saa otteen siten, että siitä puhutaan ja sen käsitteet mallinnetaan.

Kun tiedon mallinnuksessa otetaan oikopolku säästöjen tai epämukavuuden välttelyn nimissä, data sysätään ainoastaan IT-osaston huoleksi. Tässä kohtaa tehdään kookas virhe. IT on tekniikan asiantuntija. Jos liiketoiminnalta ei löydy aikaa tai halua paneutua tiedon olemukseen, hienot kehitystoimet saatetaan kohdentaa organisaation strategisten tavoitteiden kannalta aivan väärään paikkaan. Jos uskot käärmeöljykauppiasta, dataan liittyvät laatuongelmat palaavat sinnikkäästi aina luoksesi.

Olen viettänyt viimeiset 18 kesälomaani maailman merillä nitrox-pullo selässäni. Sukeltaminen on kuten tietotyö, useimmiten mahtavaa. Sukeltaessa ei ehdi ajatella muuta kuin eteen avautuvia näkymiä ja mukana olevien varusteiden toimintaa. Vesillä kulkiessani olen oppinut, että menestyksellistä sukellusta edeltää monta työvaihetta ilman oikopolkuja.

Sukeltajan päivä alkaa tylsien rutiinien parissa. Kannetaan 20 kiloa painava tankki analysoitavaksi ja kasataan varusteet veneen keikkuessa. Pukeutuessa velcro-tarrat nirhaisevat ihoa. Tietokoneelle on kerrottava nitroxin koostumus. Rantasukelluksella kompuroidessa otetaan tuntumaa polttavaan tai terävään koralliin. Ihmisten ilmoillakin maskiin pitää sylkeä, koska muuten maski huurtuu, eikä sillä näe mitään. Sukelluspari ei saa märkäpukuaan kiinni ilman apua.

Mutta kärsimykset kirkastuvat kyllä. Vähintään tunnin mittainen flow on tavoitteena, kun sukeltaja näyttää kaverilleen peukun alaspäin. Jos on aaltoja, on upeaa tyhjentää tasapainotusliivi ja pistää päänsä veden alle. Kun korvanpaineet on vielä tasattu, matka tuntemattomaan alkaa. Sukellus päättyy mukavissa merkeissä, kun navigointi osui nappiin ja jalatkin osuvat veneen tikapuille. Joskus tietysti laitteet prakaavat, ja reissu jää tyngäksi.

Tieto-ohjautuvan yrityksen perustat saa kuntoon tekemällä tiedon parissa työtä. Epämääräinen tietomassa on kuin arvaamaton virta meressä. Sitä ei voi johtaa, eikä sellaisessa voi toimia tuottavasti. Mutta kun tiedosta on tukeva ote, voi organisaatio päästä flow-tilaan.