03.04.2018  - Hanna Pakka -  Tiedolla johtaminen

BI ei ole välineurheilua - Tiedolla johtamisen blogisarja osa 5

Kevätsiivous

Vaikka tiedolla johtaminen ei ole pelkästään teknologiakysymys, on väline kuitenkin tärkeässä roolissa tiedon jakamisessa. Harvoin tulee vastaan tilanne, jossa asiakas on valitsemassa ensimmäistä BI-välinettään. Usein tilanne on se, että yritykseen on vuosien mittaan kasaantunut erilainen määrä BI-välineitä tai niiksi miellettyjä järjestelmiä. Järjestelmien olemassaolon oikeutusta aletaan sitten pohtia budjetoinnin tai kevätsiivouksen yhteydessä. Useimmiten asiakkaalle riittäisi yksi järjestelmä, mutta vuosien kuluessa käyttäjille on syntynyt vahva tunneside siihen omaksi koettuun järjestelmään. Järjestelmäkartan uusimisessa tarvitaan siten joko bismarckilaista mentaliteettia tai sitten freudilaista lähestymistapaa. Päällekkäisten järjestelmien karsimisesta saa useimmiten joka tapauksessa loistoesimerkin muutosvastarinnan voimasta. Siksipä tähän savottaan ei voi lähteä vain teknologiapainotteisesti.

Uuden BI-välineen valinta

BI-välineen valinnan voi turvallisin mielin tehdä ihan maalaisjärjellä. Ensimmäinen kysymys kuuluu, onko yrityksen tietotarpeissa jotain todella ihmeellistä. Siis jotain todella erikoista. Yleensä tähän kysymykseen vastataan kyllä ja vastausta perustellaan sillä, että oman organisaation liikeidea ja prosessit poikkeavat olennaisesti yleisestä tavasta toimia. Tässä kohdin on kuitenkin porauduttava syvemmälle. Todella harvoin tilanne on kuitenkaan sellainen, että erikoiseksi mielletty toimintamalli tai tietotarve BI-mielessä on tosiasiassa erityisen erikoinen.

Miksi on hyvä olla osa massaa?

Harmitukseen ei ole mitään syytä, jos yritys ei olekaan todella erikoinen. BI-välineeksesi sopivat nimittäin markkinoiden takuuvarmat toimijat. Tässä tapauksessa on helppo rekrytoida välineen osaajia, ja yleisesti käytössä olevan välineen konsulttejakin löytyy helposti. Työntekijöilläsikin on motivaatio oppia järjestelmä, koska se on tunnettu ja näyttää hyvältä CVssä.

BI-välineen kilpailuetu ei tule siitä, montaako erilaista graafia se kykenee tuottamaan. 20 vuoden kokemuksella voin sanoa, että niistä on käytössä noin 10. Ne yritykset, jotka käyttävät jotain erikoisempaa, maksavat konsultille siitä, että konsultti selittää, mitä he itse tulivatkaan halunneeksi. (Been there, seen that). Kilpailuetu syntyy datasta, joka organisaation työntekijällä on käytössä. BI-välineen tehtävä on tuoda se helposti esiin.

Ainut asia, mitä välinettä valitessa kannattaa erikseen miettiä, on analytiikka. Ruokahalu kasvaa syödessä, joten on ihan viisasta varautua siihen, että jonain päivänä analytiikan hyödyntäminen voi tulla ajankohtaiseksi. Tällöin käytössä olevaa järjestelmää voi laajentaa, eikä tarvitse miettiä mitään kokonaan uutta ratkaisua. Laiskuus on lahja, ja tässä kohden laiska väistää ongelmat tulevaisuudessa.

Jos yritykseni onkin erikoinen

Kyllä, on olemassa myös erikoisia aloja ja erikoisia yrityksiä, jotka tarvitsevat erikoisia ratkaisuja. Erikoiset toimijat erikoisilla aloilla tunnistivat itsensä jo blogin puolivälissä tuhahtamalla. Mikäli et (enää) katso olevasi erikoinen, kannattaa olla tyytyväinen tavanomaisuuteen, se on nimittäin tässä kohtaa sekä helppoa että halpaa.