21.12.2020  - Hanna Pakka -  Tiedolla johtaminen

Datastrofitonta joulua Korvatunturille – Loihde Analytics Joulupukin apuna

Syksyn korvilla saimme kiireellisen pyynnön. Vallitseva koronatilanne oli johtanut Korvatunturilla organisaatiorakenteen muutospaineisiin. Joulupukki muisti nähneensä koulutuksissamme kuvan organisaatiostaan ja myönsi, että hänelle vallan kahvasta luopuminen oli ollut kovin hankalaa, vaikka ikää hänelle oli tullut joka vuosi lisää. Koulutuksessa esitelty ajatus tieto-ohjautuvasta organisaatiosta oli jälkeen jäänyt kummittelemaan hänen mieleensä, ja Pukki oli siksi ottanut meihin yhteyttä.

joulupukki datastrofi

Kuvassa esimerkki tyypillisestä organisaatiosta, jossa tieto on vain johdon käytössä.

Konsultoimaan Korvatunturille

Ajatus konsultoinnista Korvatunturilla sähköisti heti tunnelmaa – moni meistä on pienenä miettinyt, koska on tarpeeksi iso hakemaan töihin Korvatunturille. Nyt tuo lapsuudenaikainen haave pääsisi toteutumaan. Tosin vaakakupissa kaihersi myös pelko siitä, mitä tapahtuisi tulevien vuosien joululahjoille, jos Pukki ei pitäisikään näkemästään. Muutosvastarintaahan on aina odotettavissa, kun ikiaikaista toimintamallia muutetaan, vaikka kriisi päällä onkin.

Olemme lupautuneet vaikenemaan matkastamme Korvatunturille suorittamaan Pukin toimeksiantoa. Paljastetaan kuitenkin sen verran, että porojen kiihtyvyys oli todellakin lähellä Kekeä.

Asiakaskokemus strategian keskiössä

Perillä Korvatunturilla meille selvisi, että Pukilla oli onneksi vankka ja valistunut näkemys asioista. Kokonaisvaltainen asiakaskokemus säilyisi hänen mukaansa edelleen strategian keskiössä. Tieto-ohjautuvan organisaation rakentamisen tärkeydestä ei Pukin kanssa tarvinnut edes neuvotella. Tiedon oli oltava kaikkien saatavilla ja helposti ymmärrettävissä. Organisaation oli kyettävä toimimaan myös tilanteessa, jossa Pukki ei sitä hetkellisesti kykenisi johtamaan tai olisi kiinni joulunaikaan lahjojen jakotehtävissä. Lähdimme siis näistä ajatuksista hahmottamaan Korvatunturille tiedolla johtamisen strategiaa.

Tiedon hallintamallin suunnittelun aloitimme luonnollisesti roolien ja vastuiden selkiyttämisellä. Korvatunturin sotilaallinen hierarkia helpotti tehtävien nakitusta huomattavasti. Myös käsitemallin kuvaaminen sujui Korvatunturin väen kanssa työpajoissa todella jouhevasti. Lahja, Asiakas ja Joulu nähtiin hyvin samalla tavalla läpi organisaation. Eniten aikaa kului kiltteyden pohdintaan, sillä digiajan haasteet kiltteyteen olivat Korvatunturilla jääneet miettimättä.

Uusia oppeja Korvatunturille

Konsultointitoimeksiantomme sujui mainiosti. Korvatunturilla on nyt toimiva data-alusta ja tontut ovat saaneet kattavan koulutuksen teknologiaan, dataan ja tiedon hyödyntämiseen. Datan käsittely on jätetty data-asiantuntijoille. Toimintaa tukevat osastokohtaiset pääkäyttäjät, jotka toimivat samalla myös linkkinä tieto-ohjautuvuuden kehitystyöryhmään. Sitä johtaa luonnollisesti Pukki itse.

Osana tiedolla johtamisen hankettamme koestettiin Korvatunturilla myös analytiikkaa. POC asiakkaiden pisteytyksen analysointiin valmistui sopivasti marraskuussa ennen jouluruuhkaa. Tulokset ovat olleet lupaavia. Samalla kiltteys-käsitteen päivitys digiaikaan toi muutoksia, joiden vaikutukset saatiin nyt ensimmäistä kertaa arvioitua. Pukin kanssa sovittiin, että jatkamme Korvatunturin kanssa yhteistyötä analytiikan parissa. ”Paras joululahja ikinä!”, totesi eräskin data scientistimme.

Jouluterveiset

Mitä tästä opimme? Myös maailman pidetyin organisaatio Korvatunturi tarvitsee tieto-ohjautuvuutta. Lisäksi tiedolla johtamisen koulutuksissamme kannattaa jatkossa muistaa, että vieruskaveri voi olla paikalla incognito.

Datastrofitonta joulua kaikille!