16.05.2019  - Nina Salmenkaita -  Tiedolla johtaminen

Mikä yhdistää tabloidit ja tietoarkkitehtuurin?

Kukapa ei olisi joskus nollannut tietotyön rasittamia aivojaan lueskelemalla tabloid-luokituksen alle kuuluvaa lehdistöä. Tabloidit kertovat meille väsymättä, mistä ja kenestä meidän pitäisi nyt olla kiinnostuneita. Kuka juhlavan gaalan osallistujista oli se kirkkain tähti? Mikä vaatemerkki oli nyt saanut nimekkäimmät kantajat tuotteilleen? Voi tuota yhtä, joka sinnikkäästi jahtaa läpimurtoaan.

Guilty pleasure -kategoriaan kuuluvan lueskelun katkaisee värikoodatun kalenterini muistutus tärkeästä tapaamisesta huomenna. Pitää silittää paitapusero, ei auta lähteä kotoa villapaidassa. Silittäessä mietitään, pitäisiköhän tänään laittaa vegeillallinen, kun eilen syötiin pihviä, ja mitä huomenna on ihan oikeasti pakko ehtiä tehdä. Huomaatteko: asioita luokitellaan. Teemme näin siksi, että järjestys pysyisi yllä.

Tabloideissa kohtaamme luvattoman usein henkilön, joka on aina siellä missä kameratkin. Hänen asunsa ja elekielensä ruoditaan turhuuden markkinoilla läpikotaisin. Salamavalojen tuikkeen tauottua palstamillimetrit täytetään spekulaatioilla. Tiettyä viestiä toistavia klikkiotsikoita syntyy: minä olen merkityksellinen, minulla on väliä, tykätkää minusta! Olen tärkeämpi kuin soteuudistus ja brexit yhteensä, katsokaa vaikka palstamillimetrimittaria.

Meillä on tällaiselle monta nimeä: tyrkky, paperitähti, turha julkkis.

Tyrkyt häiritsevät tiedolla johtamistakin. Ilkeämielistä dataa liikkuu häiritsemässä laadukasta raportointia. On tietoelementtejä, jotka vinkkaavat klikkaaville paparazzeille sijaintinsa. Jopa jotkut prosessit osaavat tehdä itsestään numeron, sillä ne haluavat näyttäytyä oikeassa seurassa. Tietotyrkyt haluavat mairittelevimmat metadatat ylleen, jotta varmistetaan maksimaalinen näkyvyys parhaassa asiayhteydessä.

Merkityksellisyys ja merkitysten antaminen on asia, joka yhdistää tabloidit ja tietoarkkitehtuurin

Katse kääntyy herkästi siihen, joka kiiltää eniten ja josta lähtee eniten ääntä. On inhimillistä nielaista osaavan pr-toimijan heittämä koukku ja antaa merkitys sellaiselle, josta järkevä sisältö tarkemmin katsottuna puuttuu. Raportille päästessään tyrkky data vie tilaa uskottavalta, luotettavalta ja relevantilta datalta.

Tietoarkkitehtuurissa merkitykselliset asiat jäsennetään käsitemallin avulla. On vaikkapa tietotuote, joka täytyy saada toimimaan kunnolla. Aloitamme tutkimalla, millä sanoilla ja termeillä tuotteesta puhutaan. Syntyy kuvaus asioista, joilla on väliä tietotuotteen toimivuudelle. Jatkamme vastaamalla moniin kysymyksiin: kuka tuotetta käyttää, kuinka usein tietojen on päivityttävä, missä tietojärjestelmiä hyödynnetään, miten laskenta tehdään. Määritellään sanallinen kuvaus sille, mitä täytyy tietää. Selvitetään, miten tämä raportoidaan — ja kun kaiken tämän tiedämme, olemme kuvanneet yhteisillä käsitteillä asian, jota organisaatiomme tarvitsee toimiakseen hyvin. Parhaiten onnistutaan, kun mallinnusta tekevät liiketoiminnan ja tietotekniikan ammattilaiset yhdessä.

Organisaation käyttämä käsitteistö on hyvin usein monenkirjava ja kerrostunut. Ihmisaivojen kaipaama järjestys luokitteluineen puuttuu. Arjessa hoidamme kipua laastarilla. Arvailemme, päättelemme, teemme tulkintoja. Runsas määrä kysymysmerkkejä hidastaa suorituskykyämme. Selkeän tiedon puute tulee kalliiksi sekä resurssien että reagointikyvyn osalta.

Käsitesekamelska palvelee kulahtaneen julkkiksen pr-suunnitelmaa. Sumuverho yhtäälle ja tarkkaan aseteltu valotus toisaalle. Ilmapallon luonteella varustettuja avainsanoja tarjoillaan väsymättä sisältöjä janoaville. Häikäistymme valokynän hohteessa sille, miten vähän tiedämme merkityksellisyydestä. Kuvat näyttävät ihan kivoilta, mutta jokin epäilyttää. Ryhdymme siivoamaan käsitesekamelskaa. Mallintaessa näemme muovisten hymyjen taakse ja huomaamme paperitähden epätoivon.

Käsitemalli tiivistää merkitykselliset asiat paperiarkille. Se kertoo, mitä tietoa organisaatio tarvitsee toimiakseen kunnolla. Se osoittaa, missä valokynä ei riitä työvälineeksi prosessin parantamiseen. Mallinnus selventää yhteisen termistön ja suuntaa valon aitojen merkitysten ylle. Ylätason käsitemalli syntyy parissa päivässä. Tuo aika kannattaa käyttää, sillä kukapa tyrkkyä dataa oikeasti haluaisi valokeilaan päästää.

Kirjoittaja on datan hallinnoinnin asiantuntija, joka nauttii brittilehtien lukemisesta.