15.01.2020  - Loihde Analytics -  Tietovarastointi

TimeXtender Partner Event 2020 – hyvää pöhinää MS-yhteistapahtumassa

Aureolis oli mukana Alankomaissa 8.-9.1.2020 järjestetyssä TimeXtender-kumppanitapahtumassa. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa, ja mukana oli erittäin laajasti kumppaneita ympäri Euroopan mm. Italiasta, Saksasta, Norjasta, Ruotsista, Islannista ja Tanskasta.

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Microsoftin kanssa, ja paikkana toimikin Microsoftin Alankomaiden toimisto Schipolin lentokentän tuntumassa. Toimisto oli remontoitu vajaa vuosi sitten ja oli erittäin hieno. Pienenä knoppitietona mainittakoon, että tapahtumasalissa oli Euroopan suurin Samsungin valmistama LCD-näyttö, joka maksaa noin kolme miljoonaa euroa.

timextender partner event

TimeXtender ja Discovery Hub -tuote

Moni lukija varmaan ihmettelee viimeistään tässä kohtaa, mikä tämä TimeXtender on? TimeXtender on alun perin tanskalainen yritys, joka kehittää tuotetta nimeltä Discovery Hub. Tuotteella on globaalisti lähes 3000 asiakasta. Alun perin tuote on lähtenyt liikkeelle ns. DWA-kulmalla (tietovarastoinnin automatisointi tai kiihdytin), mutta on nykyään huomattavasti laajempi kokonaisuus.

Lyhyesti voisi kuvailla, että Discovery Hub on erittäin laaja datan ja analytiikka-alustan hallintaan tarkoitettu alusta, joka toimii saumattomasti Microsoftin tietokanta-/pilvituotteiden yhteydessä. Käytännössä Discovery Hub mahdollistaa tiedon varastointiratkaisun (esim. analytiikka-alusta, tietovarasto jne.) pitkälle menevän automatisoinnin ja hallinnan. Se sisältää metadatan hallinnan lisäksi mm. data lineage ja impact analysis -toimintoja ja automaattisen dokumentoinnin.

Aureoliksella on useita TimeXtender-asiakkaita Suomessa, ja kehityshankkeissa työmäärät ovat laskeneet n. 20−50 % verrattuna esim. SSIS:llä, Data Factory -tuotteella tai vastaavalla työkalulla toteutettavaan vastaavaan ratkaisuun verrattuna. Silti itse väittäisin, että Discovery Hubin hyödyt ovat suuremmat muilla osa-alueilla kuin pelkästään siinä, kuinka paljon sitä käyttämällä säästää konsultointitunteja.

Discovery Hub löytyy nykyään Microsoftin Azure Marketplacesta, jossa siitä on tarjolla 11 erilaista templatea, joista käytännössä nappia painamalla saa pystytettyä ympäristön tarvittavin Azure-komponentein. Esimerkiksi seuraavan linkin kautta löytyy template, jossa käytetään Azure SQL Databasea tiedon varastoimiseen.

Discovery Hub on tällä hetkellä ainut kolmannen osapuolen ohjelmisto, joka on mukana Microsoftin virallisissa referenssiarkkitehtuureissa analytiikan osalta, eli kyseessä ei ole mikä tahansa niche-tuote.

Microsoft ja TimeXtender panostavat tuotekehitykseen

Mutta takaisin tapahtumaan. Ensimmäisen päivänä keskityttiin erityisesti Microsoftin Azuren tarjontaan ja tuotekehitykseen sekä AI:n ja koneoppimisen aiheisiin. Microsoft esitteli hyvinkin tarkasti uutta tuotetta nimeltä Azure Synapse Analytics. Tai eihän se itseasiassa uusi tuote ole, vaan on ainakin toistaiseksi uudelleen nimetty Azure Data Warehouse. Microsoftin tavoitteena on kuitenkin rakentaa Synapsesta paketti, jossa kohtaavat alueiden tietovarastointi, big data, analytiikka ja ETL toiminnallisuudet. Käytännössä kyseessä on siis yhdistelmä useita nykyisiä Azure-palveluita, joista kokonaisuutena pitäisi tulla paketti, joka palvelee kaikkia tiedon varastointiin, hyödyntämiseen ja analytiikkaan liittyviä tarpeita.

Synapsen lisäksi Microsoft käytti aikaa mm. ”Intelligent Cloud” & ”Intelligent Edge” konseptien läpikäymiseen sekä erilaisten IoT-referenssien esittelyyn (mm. Shell). Lopuksi käytiin tietenkin lävitse vielä Microsoftin kumppanuusmahdollisuuksia ja sitä, miten kumppaniksi pääsee. Tässä osiossa ei meille ollut kauheasti uutta, sillä Aureolis on ollut Microsoftin Data Analytics -alueen kultatason kumppani jo vuodesta 2014.

Microsoftin markkinointitykityksen jälkeen siirryttiin enemmän TimeXtenderin Discovery Hubin puolelle ja käytiin lävitse mm. sitä, miten alusta mahdollistaa modernin analytiikan käyttötapaukset. Discovery Hub tukee nykyään mm. seuraavia: Azure Data Lake (Gen1 ja Gen2), Synapse sekä monet muut Azuren palvelut. Tämä tarkoittaa sitä, että Discovery Hub mahdollistaa Data Laken käytön ns. ODX-kerroksena sekä vaikkapa Azure SQL Databasen modernin tietovaraston pohjana. Analyytikot voivat siis käyttää suoraan Azure Data Lakea ja tehdä malleja, ja tuloksia voidaan syöttää takaisin tietovarastoon.

Tapahtuman toinen päivä käytettiin pääsiassa Discovery Hubin käyttöön sekä roadmapiin liittyviin esityksiin. TimeXtender investoi tällä hetkellä erittäin vahvasti uusiin toiminnallisuuksia sekä entistä laajempaan eri Azure-palvelujen tukeen. Vielä tämän vuoden aikana pitäisi tulla tuki mm. Data Factorylle (jos haluaa, että Discovery Hub käyttää sitä tietojen siirtämiseen paikasta toiseen) sekä Power BI Premiumille.

Sitoutuneita kumppaneita ja iloista väkeä

Oli erittäin mukava nähdä sitoutuneita kumppaneita ja iloista TimeXtenderin väkeä. Yritys kasvaa erittäin nopeasti tällä hetkellä, ja selvästi markkinoilla on hyvää pöhinää Discovery Hubin kaltaiselle tuotteelle. Microsoftin vahva tuki mm. referenssiarkkitehtuurin muodossa vahvistaa uskoa tuotteeseen, joka on erityisesti Suomen markkinoilla vielä valitettavasti hieman tuntematon. Suosittelen testaamaan, hyvän POC-kokeilun saa aikaiseksi jo parissa päivässä. Sen jälkeen osaatte sanoa, olisiko siitä Teille työkaluksi!