28.08.2019  - Joni Makkonen -  Viranomaisraportointi

Uusi maksupalveludirektiivi tuo muutoksia maksamiseen

PSD2 (Payment Services Directive) on Euroopan parlamentin asettama toinen maksupalveludirektiivi, joka astuu vaiheittain voimaan EU:n sisämarkkinoilla. Direktiivin tarkoituksena on tuoda kaikki maksupalveluja tarjoavat yritykset saman sääntelyn piiriin ja pyrkiä vastaamaan markkinoilla tapahtuneeseen kehitykseen. Läpinäkyvyyden ja valinnanvapauden lisääntyminen maksupalvelumarkkinoilla tarkoittaa myös kasvavaa kilpailua asiakkaista.

Suuri osa muutoksista astui voimaan vuoden 2018 alussa, jolloin muun muassa kuluttajan omavastuun osuus internetissä tehdyistä ostoksista laski 150 eurosta 50 euroon. Muita voimaanastuneita muutoksia on muuan muassa se, että kauppias ei voi periä asiakkailta lisäkuluja tavallisimpien korttien käytöstä.

Direktiivin vaikutukset

Kokonaisuudessaan direktiivi astuu voimaan 14.9.2019, jolloin muun muassa vahva tunnistautuminen tulee pakolliseksi verkkokaupoissa. Tämä merkitsee, että jatkossa pelkkä paperinen avainlukulista ei riitä sellaisenaan tunnistautumiskeinoksi. Tällä hetkellä maksamiseen verkkokaupassa ovat riittäneet maksukortin tiedot, kuten sen numero, voimassaoloaika sekä turvakoodi.

Kuluttajan kannalta direktiivi merkitsee muun muassa, että hän voi käyttää kolmannen osapuolen sovellusta kaikkien pankkitiliensä hallinnointiin. Maksupalveluiden käyttö edellyttää kuitenkin aiemmin mainittua vahvaa tunnistautumista. Alalla lisääntyvä kilpailu voi tarkoittaa halvempia hintoja kuluttajille.

Pankkien kannalta direktiivi puolestaan tarkoittaa lisääntyvää kilpailua, sillä direktiivin myötä ne joutuvat avaamaan ohjelmointirajapintaansa uusille toimijoille. Kilpailun lisääntyminen voi supistaa niiden tuottoja, mutta sähköisten maksujen lisääntyminen voi sen sijaan pienentää pankkien kuluja käteisen käytön vähentyessä.