08.02.2017  - Johanna Rowley -  Viranomaisraportointi

Viranomaistsunami

Finanssiala on murroksessa, joka aiheuttaa jos jonkinmoisia järistyksiä pintaa syvemmällä. Olemme saaneet lukea perinteisistä pankkipalvelujen tarjoajista, jotka laajentavat liiketoimintaa aivan uusille toimialoille. Kuka olisi arvannut 10 vuotta sitten, että postinjakajat työntelevät ruohonleikkureita ohikulkiessan, tai pankkikonttorissa aletaan hoitaa verenpainemittauksia. Uusien toimialavaltausten takana on tietysti uusien kasvumahdollisuuksien hakeminen, jota täytyykin tehdä kun perälauta alkaa tulla vastaan – olemmehan kuitenkin kohtalaisen pieni kansakunta, ja pankkipalvelumaksut minimaalisine lainakorkoineen eivät yksin riitä ehtyvän kassavirran kasvattamiseksi.

Pankkien kulupuolella rasittaa melkoisen järeä valvontamekanismi, jonka seurauksena pankeilta vaaditaan mitä erilaisempia kiemuroita ja laskentoja raportointivelvoitteiden täyttämiseksi. Siihen kun lisätään yli EU-rajojen vaadittavat selvitykset veronmaksun ja muiden viranomaisilmoitusten kiertämiseksi, niin huoneen kokoinen himmelikin on helpompi ylläpitää kuin se, mitä kaikkea tulee raportoida Finanssivalvontaan, Euroopan eri valvontayksiköille, USA:n viranomaisille ja ties minne. Tsunami siis uhkaa finassitoimialaa sekä viranomaisvaateiden kasvaessa että muiden muutosten myötä, jotka varmasti mullistavat rakenteita omalta osaltaan.

Viranomaisvalvonnan määrä kasvussa

Viranomaisvalvonnan määrä on kasvanut huomattavasti viime vuosina, ja finanssiyhtiöille se on merkittävä kulu niin ICT-kustannusten kuin liiketoimintaresurssienkin muodossa. Valvottavien listalla on valvontailmoituksia ja raportointia mm. vakavaraisuudesta, riskienhallinnasta luotto- ja markkinariskien osalta sekä rahanpesun ja terrorismin rahoituksen ehkäisevää seurantaa. Pienet pankit ovat muodostaneet yhteenliittymiä tavoitteenaan saada kustannuksia jaettua, ja isoilta pankeilta vaaditaan lisäksi erillisiä, suureen kokoluokkaan perustuvia selvityksiä. Ei siis ihme, jos alkaa tuntua siltä, että pankkien olohuoneessa on muutakin kuin virtahepo – kyseessä on ennemminkin paperielefantti, joka valtaa jokaisen nurkan ja pöydänkulman niin liiketoiminnan kuin ICT-palveluidenkin puolella.

Raportoinnilla on tietysti hyvää tarkoittava ja perusteltu tavoite tuottaa rahalaitosten toiminnasta tietoa, jotta valvonta on kattavaa ja samalla kyetään huolehtimaan siitä, ettei vakavia väärinkäytöksiä pääse syntymään. Uusimmat uutiset Deutsche Bankin taannoisista ongelmista kertovat omaa tarinaansa siitä, mihin väärinkäytökset voivat johtaa. Toinen totuus on sitten se, pystyykö valvova viranomainen koskaan saavuttamaan tilaa, jossa yhtäkään porsaanreikää ei olisi. Rahanpesun ehkäisyssä rikollinen on joka tapauksessa askeleen edellä; kun keksitään toimenpide niin rikoshyötyä tavoittelevat keksivät jo eilen, miten se kierretään.

Jospa valvonnalla saavutettaisiin edes se, että tavallisen säästöpossuihmisen rahat ovat turvassa, niin hyvä niin. Nyt kuitenkin tuntuu, että fokus menee ohi alkuperäisen, ja valvojia valvovat valvojat, jotka valvovat, ettei tehdä mitään epäilyttävää. Valvonnalla on kuitenkin merkityksensä myös valtion talouden ohjaamisessa, ja rahoitusjärjestelmän vakautta ylläpitämällä edistetään kestävää talouskasvua.

Käyn vuosittain kuulemassa Finvan järjestämässä koulutuksessa EU:n uusia, tulevien vuosien sääntely-ja raportointivaatimuksia. Kaksi vuotta sitten kouluttaja kertoi, että käydään läpi tärkeimmät 40 kappaletta. En viitsinyt kysyä, kuinka paljon niitä oikeastaan olisi. Pankeille ja vakuutuslaitoksille jatkuva viranomaisvalvonnan kasvaminen alkaa olla arkipäivää, mutta myös ICT-palveluiden parissa toimivilta vaaditaan enemmän ja laajempaa ymmärrystä raportoinnin vaatimuksista. Pitää kyetä keskustelemaan liiketoiminnan asiantuntijoiden kanssa, ymmärtää haasteet ja pyrkiä tarjoamaan ratkaisuja, joissa tietoa poimitaan useista eri operatiivisista järjestelmistä. Tehdään erittäin haastavia ja monimutkaisia laskentoja, ja laaditaan taulukoita, joissa lukuja täsmäytetään ristin rastiin. Ja kaikki tämä kuukausittain, kvartaaleittain, vuosittain…

Olemmekin palveluntuottajina oivaltaneet, ettei kannata yrittää esittää mitään toimitusta käynnistettäväksi tammikuussa – silloin koko valvonnasta vastaava organisaatio on kiinni viranomaisraportoinneissa. Toki täytyy todeta sekin, että Suomessa tavataan tehdä asiat täsmällisesti ja aikataulussa – väittävät että Italiassa nautitaan samaan aikaan espressot ja kysellään että mikä ihmeen Corep.

Ja kun tässä viranomaistsunamissa on nyt hukutettu kaikki norsua pienemmät eläimetkin, niin toivoa vain sopii, että tsunamista selvinneet kykenevät suoriutumaan jälleenrakennuksesta yhteisvoimin. Sitä himmeliä odotellessa.