16.03.2020  - Kati Hiltunen - 

Erilaista työarkea – arjen supersankari kaipaa toimistolle

Tätä blogitekstiä kirjoittaessani takana on 10 viikkoa yhtäjaksoista etätyötä. Lasten sairastelut juuri ennen ”koronteenin” alkua veivät meidän perheemme neljän seinän sisään jo pari viikkoa etuajassa. Tämä poikkeuksellinen ajanjakso on ollut raskasta, mutta myös opettavaista.

Moni vanhempi on korona-aikana päässyt käyttämään supernaisen ja -miehen voimiaan, jotta arki rullaisi edes jotenkin. Oman elämän projektipäällikön organisointikykyäni on testattu toden teolla. Palaverien lomassa koitan hoitaa etäkoulua ja vastaavasti palaverien aikana jännitän, muistavatko lapset nyt varmasti olla hiljaa ja miten kouluhommat mahtavat edistyä. Riittämättömyyden tunne on ollut jatkuvasti läsnä, ja hermot kireällä niin aikuisilla kuin lapsillakin. Uusi tilanne on vaatinut meillä sopeutumiskykyä kaikilta, myös perheen pienimmiltä.

Kalenteri ja ajanhallinta tärkeässä roolissa

Olen aiemmin tehnyt etätöitä noin päivän viikossa, mutta tilanne on ollut täysin erilainen. Talon tyhjennyttyä aamulla olen saanut keskittyä ja tehdä töitä rauhassa iltapäivään asti. Monesti päivä onkin mennyt vauhdilla ilman, että on edes muistanut pitää lounastaukoa.

Tämän poikkeuksellisen ajanjakson aikana, kun on ollut ”pakko” etäillä, ovat kalenteri ja oma ajanhallinta saaneet aivan uuden merkityksen. Palaverien määrä on kasvanut merkittävästi kaikkien ollessa etätöissä. Lasten opastamiset kouluhommissa, lounas ja jopa työaika tietyn työtehtävän tekemiselle on pitänyt mahduttaa äyräidensä yli pursuavaan kalenteriin. Lisäksi työn ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt, sillä arki on yhtä sopuisaa sekamelskaa aamusta iltaan.

Tällaisena poikkeusaikana työnantajalta odotetaan entistä enemmän. Toimivien työvälineiden ja yhteyksien tarjoaminen etätyön mahdollistamiseksi ei yksistään riitä. Iso haaste on yhteisöllisyyden ylläpitäminen, kun kaikki ovat etätöissä ja sisäisiä tapahtumia ja koulutuksiakin on muutettu virtuaalisiksi. Säännöllisten fiiliskyselyjemme perusteella näyttää siltä, että olemme onnistuneet säilyttämään hyvän vireen myös poikkeusoloissa.

Yhteisön tärkeys korostuu poikkeusoloissa

Jotta säilyttäisimme poikkeustilassa edes jonkinlaisen yhteyden työkavereihimme, kalentereistamme löytyvät nyt yhteiset virtuaaliset kahvihetket sekä tiimien omat kahvituokiot. Haasteena näissä virtuaalisissa tapahtumissa on saada ihmiset osallistumaan aktiivisesti keskusteluun linjoilta käsin. Aureoliksessa meillä on onneksi tehty paljon työtä yhteisöllisyyden eteen jo aiemmin, ja yhteishenki on todella hyvä. Uudetkin työntekijät uskaltavat yhteisellä kahvitauolla avata suunsa ja kysyä, vaikka kuulolla saattaa olla satakuntakin henkilöä.

Kun työyhteisö on nyt ripoteltuna kukin tahoilleen, on asioista tiedottaminen ja kepeämpikin kirjoittelu erittäin tervetullutta ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Meillä Loihde Analyticsissa Yammer-viestintäkanava on ihailtavan paljon täyttynyt erilaisesta hengennostatuksesta ja tsemppaamisesta. Johtajia myöten on jaettu kuvia niin etätoimistoilta kuin leipomusten lopputuotoksista. Viestintä on ollut avointa ja matalalla kynnyksellä on viestitty asiasta kuin asiasta − pilkettä silmäkulmassa unohtamatta.

Vaikka uudet rutiinit ja erilaiset työtavat ovat alkaneet nyt jo sujua, on pakko myöntää, että kaipuu toimistolle kollegojen pariin on todella suuri. Monessa palaverissa olemmekin laittaneet videoyhteyden päälle edes hetkeksi, jotta näkisimme toistemme kasvot ja ilmeet. Kaikessa hienoudessaan se ei kuitenkaan korvaa samassa tilassa kasvotusten tapahtuvaa kommunikaatiota. Tämä pitkä etätyön ajanjakso onkin saanut minut arvostamaan entistä enemmän ihmiskontakteja ja kaikkea kanssakäymistä muiden kanssa.

Kaipaan todella paljon mahdollisuutta huikata käytävällä työkaverille huomenet tai vaihtaa kuulumiset ohimennen hississä. Poikkeustila on opettanut, miten tärkeää on kaikki toimistolla tapahtuva vapaamuotoinen tiedonjako. Kynnys lähestyä työkaveria chatin välityksellä kasvaa, kun näkee kollegan olevan varattuna palaveriputkessa koko päivän. Eikä sparrailu ja yhdessä ideointi ole etänä yhtä hedelmällistä ja toimivaa kuin suorassa kontaktissa. Odotankin jo malttamattomana pääsyä toimistolle työskentelemään yhdessä muiden aureolioiden kanssa!