16.03.2020  - Nina Salmenkaita - 

Tietotyöläisen tyytyväisyys, laatu ja tuottavuus – konsultti pohtii missiotaan

Kun jälkikasvuni kotiutuu koulusta tai treeneistä, kysyn heiltä aina, millainen päivä oli. Lempikysymykseni lienee ”Opitko jotain uutta?”. Näin koitan pysyä kärryillä siitä, millaisessa tunneilmastossa lapseni seilaavat. Haluan välittää ajatusta, että tyytyväisyyttä on monenlaista ja tyytyväisyys on se, jonka päällä on hyvä kukoistaa. Tyytyväisyyttä kohti kannattaa pyrkiä.

Tässä ’koronteenin’ aikana teinini ovat ilmaantuneet keskusteluseuraksi varmimmin silloin, jos näillä on jotain räntättävää (engl. rant, vuodatus tai palopuhe). Välillä konsensuksen löytäminen on kestänyt puolen iltaa, mutta onnekseni olen konsultti ja nautin dialogista. Yhden vuodatuksen jälkeen löysin tosin itseni harmittelemassa sitä, että mahdollisuus tunteikkaaseen puheeseen omasta työnteosta on etätöiden myötä kadonnut. On nimittäin totta, että tietotyöläisen aivolohkot kaipaavat tuuletusta siinä missä teinin mielenmaisematkin. Räntätessä säädetään tyytyväisyyden mitta-asteikkoa.

Teineillä on nupullaan elämänmittainen harjoittelu siihen, miten puhutaan hankalasti mitattavista tyytyväisyydentunteen aiheuttajista. Siis kaikesta muusta oppimisesta ja oivaltamisesta kuin koenumeroista tai urheilusuoritusten protokollista.

Teini-iässä opittu asenne seuraa monia työpaikalle. Töissä käydään tekemässä suoritteet ja seuraavan päivän suunnitelmat. Esimiehet raivaavat kalentereista muutaman päivän vuodessa sille, että ehtivät kysyä väeltään, miten näillä menee.

Jaksaa jaksaa

Monella on pinttynyt mielikuva siitä, että onnistunut työpäivä tarkoittaa laudatur-tason suoritusta. Pitää tehdä odotukset ylittävä kauppa tai saada asiakkaalta nolostuttavan vuolaat kehut. Se päivä oli mukiinmenevä, jolloin käsittelin seitsemäntoista tikettiä kahdessa tunnissa alusta loppuun. Taisi olla uusi piirikunnallinen ennätys. Mutta riittääkö se…? Tällaista mietimme, kun työviikon release noteseja kasaamme.

Työkulttuuri ammentaa olympia-aatteesta. Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. Viime tuloskauden mittaukset kuuluvat tilastokirjaan, nyt varmasti osaat jo paremmin. Jaksaa jaksaa!

Tietotyöläinen miettii, mitä pitäisi jaksaa ja minkä pitäisi tehdä minut tyytyväiseksi, jotta jaksan.

Tietotyöläisen tyytyväisyys, laatu ja tuottavuus

Kvantitatiiviset mittarit ovat yliedustettuina tyytyväisyyden mittareissa. Mittaamme myyntiä, kulueriä ja asiakaspalautteen lukemia. Konsultti seuraa laskutettavuusastettaan ja tuntihintojen tilannekuvaa. Tällaisten asioiden raja-arvot on harvoin viritetty tukemaan ajattelutyötä tekevän ihmisen viitsimistä, joka on sivumennen sanoen tuottavuuden olennaisin muuttuja tietotyössä.

Haluaisin, että tietotyötä tekevillä tyytyväisyys, laatu ja tuottavuus kohtaisivat useammin toisensa. Näin siksi, että jaksaminen, fiksut toimintatavat ja tyytyväisyys pelaavat olympiakaukalossa suoraan tuottavuuden maaliin. Ne ovat lisäksi asioita, joista syntyy pitkäkestoista mitattavaa hyvää. Kutsumme tätä usein laaduksi.

Minulle parasta laatua oleva työpäivä on sellainen, jolloin asiakkaan ongelma ja sorvaamani ratkaisu kohtaavat. Oikeat sanat löytyvät oikealla ajalla, ja saan aikaan jotain vaikuttavaa. Konsultoinnissa parasta on se, kun tietää auttaneensa asiakasta tuottavuuden tiellä. Tästä aiheutuva tyytyväisyyden tunne ei välttämättä ole helppo mitattava. Saatan olla erinomaisen tyytyväinen, vaikka olisi kiire ja olisin ollut tanakasti epämukavuusalueella. Ollaan enemmänkin mission jäljillä.

Missiona dataälykkyys

Tiedätkö sinä, mikä on työnantajasi missio? Otapa selvää ja ajattele missiota tavoitteidesi kautta. Onhan iskulauseenne sellainen, että siinä voi onnistua jokaisena päivänä? Kun onnistut, tunnetko tyytyväisyyttä? Haluaisitko jopa vähän räntätä siitä, miksi tämä missio tekee maailmasta hitusen paremman paikan…?

Missio – se on se asia, jonka tekemistä jatkaisimme silloinkin, kun prosessikartat on vedetty silppurista ja toimistorakennus huoneentauluineen on palanut poroksi. Mission toteuttamiseen ei pitäisi tarvita erillistä käskyä tai määrämittaan pakotettavaa tavoitetta. Missiota kohti mennään, koska se on fiksua. Viitsiminen, tuottavuuden salainen ainesosa, ei aiheuta ongelmia.

Kerron mielelläni, mikä on missio meillä Loihde Analyticsissa. Me teemme suomalaisista organisaatioista dataälykkäitä. Pidän dataälykkyydestä terminä, sillä se korostaa tiedon hyötykäytön arvokasta merkitystä. Älykkyys syntyy siitä, että toimimme fiksusti ja oppimisen kautta älyä saadaan koko ajan lisää. Olen myös varsin varma siitä, että dataälykkäissä organisaatioissa tyytyväisyys on korkealla tasolla ja nämä organisaatiot ovat siksi erinomaisen tuottavia.