16.03.2020  - Minna Hänninen - 

Rakkaudesta analytiikkaan – BI-analyytikon ajatuksia

Aloitin Loihde Analyticsissa elokuussa 2017. Ensimmäinen työpäiväni oli kokonaisuudessaan perehdytystä talon tavoille. Jo toisena päivänä hyppäsin mukaan ensimmäiseen projektiin ja nyt neljän kuukauden työssäolon jälkeen tuntuu kuin olisin ollut täällä aina. Vastaanotto Loihde Analyticsissa on ollut avoin ja lämmin. Yritys on tuntunut ihmisenkokoiselta.

Olen työskennellyt analyytikkona yli 20 vuotta. Koulutukseltani olen tilastotieteilijä. Valtaosan urastani olen tehnyt kustannusalalla, mutta haaveilin pitkään konsultin työstä. Haaveista tuli totta loppuvuodesta 2014, kun aloitin analyytikkona ICT-konsulttiyrityksessä. Sieltä unelmaurani jatkui Loihde Analyticsiin.

Monipuolista ja asiakaskeskeistä

Konsultin urassa viehättää jatkuva oppiminen. Asiakasprojekteissa pääsee tutustumaan eri toimialojen ongelmiin ja ratkomaan niitä yhdessä ammattilaisten kanssa. Työssä on otettava haltuun erilaisia ohjelmia, menetelmiä ja uusimpia käytäntöjä. Loihde Analytics tarjoaa tähän hyvät puitteet, sillä täällä koulutetaan työntekijöitä jatkuvasti. Tietoa ja osaamista jaetaan auliisti, ja uusia ideoita voi pallotella työkavereiden kanssa.

Toinen mielenkiintoinen puoli analyytikko-konsulttina toimimisessa ovat asiakasyritykset ja niiden työntekijät. Asiakkaat ovat oman alansa ammattilaisia, jotka harvoin ovat kovinkaan perehtyneitä analytiikkaan ja sen saloihin. Ihan parasta tässä työssä on, kun huomaan, että asiakasyritys pääsee omassa toiminnassaan eteenpäin analytiikan ja tiedolla johtamisen avulla.

Analytiikka on ollut valtavassa muutoksessa koko urani ajan. Perinteisen tilastotieteen rinnalle ovat tulleet neuroverkot, tiedonlouhinta, koneoppiminen, big data ja ties mitä. Ei ihme, että moni yritys on tässä kehityksessä pulassa jo perustermien kanssa. Käytännössä vauhti ei kuitenkaan ole ollut kovinkaan merkittävä, sillä moni toimiala ja yritys ovat edelleen lähtökuopissa analytiikan hyödyntämisessä. On ollut hienoa seurata kehitystä ja olla mukana auttamassa erilaisia yrityksiä tässä haasteessa.

Vaikka työni Loihde Analyticsissa on juuri sitä, mistä olen haaveillut, parasta täällä ovat kuitenkin työilmapiiri ja mukavat työkaverit. Työn ja vapaa-ajan yhdistäminen onnistuu mainiosti, ja työtä tehdään vaihtelevasti omalla toimistolla, asiakkaan tiloissa tai etänä. En ole kovin paljoa hyödyntänyt etätyömahdollisuutta, koska teen työt mieluummin kollegoiden rennossa seurassa. Hyvän työpäivän kruunaavat parit kunnon naurut ja yhdessä syöty lounas.

On mahtavaa, että vielä yli 20 työvuoden jälkeen tunnen tekeväni työni rakkaudesta analytiikkaan.