25.08.2021  - Tiina Pelkonen - 

Uuden uran alkumetreillä – kohti data-ammattilaista

Valmistuin keväällä YMK-insinööriksi älykkään teollisuuden tutkinto-ohjelmasta. Opintojeni aikana kiinnostukseni data-analytiikkaan ja sen hyödyntämiseen liiketoiminnan kehittämisessä heräsi toden teolla, kun sain oppia IoT-ratkaisuista, SAS-analytiikasta eri sovelluksilla ja mm. Microsoft Azure ML Studiosta. Tutkintoa suorittaessani en kuitenkaan ollut vielä tietoinen siitä, mitä kaikkea data-analytiikan opit toisivat tullessaan.

Uudelle alalle

Työtehtävien vaihtoa olin pohtinut jo usean vuoden ajan, mutta en ollut ajatellut siirtyä täysin uudelle alalle. Huomasin kuitenkin toukokuussa LinkedInissa Loihde Analyticsin ilmoituksen otsikolla “Huomio kaikki datahirmut!”, joka herätti kiinnostukseni. Loihde Analytics oli minulle jo hieman tuttu, koska olin aiemmin kuluvana vuonna ollut yhteyksissä yritykseen hakiessani SAS Engineerin tehtävään. Haastattelusta sain hyvää kokemusta ja vinkkejä data-alalle.

Loihde Analytics vaikutti työnantajayrityksenä houkuttelevalta, koska sen tavoitteena on olla dataohjautuvan liiketoiminnan edelläkävijä. Myös sen tarjoamat monipuoliset koulutusmahdollisuudet ja vahva osaaminen kiinnostivat minua työnhakijana. Onnekseni uusi mahdollisuus työhön yrityksessä avautui, kun minut valittiin viime kesäkuussa alkaneeseen Loihde Analyticsin Data Trainee -ohjelmaan. Siitä käynnistyi uuden urani alku.

Tilastot, numerot ja taulukot ovat aina kiehtoneet minua. Uskon sisäisen innostukseni näitä kohtaan vievän minua tällä alalla eteenpäin. Moni asia on toki vielä avoinna, ja mielessäni on paljon kysymyksiä siitä, mitä minulta odotetaan, mitä tulen oppimaan sekä mihin kaikki lopulta johtaa. Olen kuitenkin päättänyt, että käännän vielä kokemattomuuteni uusissa työtehtävissäni aidoksi ammattilaisuudeksi, vaikka siinä kestäisi miten kauan tahansa. Kun joku antaa minulle haasteen, tartun siihen epäröimättä. Turha jossitella jälkikäteen, etten uskaltanut.

Työhistoriasta tukea

Uudella urallani hyödynnän aikaisempaa työkokemustani dataan liittyvistä tehtävistä. Tein melkein 20 vuoden uran laboranttina eri laboratorioissa, kemiantekniikan insinöörinä ja viimeisinä vuosina myös analyysipalvelupäällikkönä. Näissä tehtävissä minulle kertyi rutkasti laboratorioalan osaamista useassa eri muodossa sekä myös data- ja sidosryhmätaitoja, joista on nyt hyötyä.

Datan käsittely aikaisemmissa työtehtävissäni keskittyi analyysilaitteilta tulevaan datavirtaan, laadunvalvontadataan ja eri laboratoriojärjestelmien käyttöön sekä laitteiden ohjaamiseen käyttöjärjestelmien avulla. Yhteistyö sekä asiakkaiden että eri sidosryhmien kanssa muodostui luontevaksi osaksi työarkeani.

Työhistoriani kautta olen siis kerryttänyt arvokasta kokemusta, enkä pelkää epäonnistumisia. En tyydy tarkastelemaan asioita pintapuolisesti, vaan haluan aina vastauksen kysymykseen ”mitä kone on syönyt?”. Sisäinen insinöörini vie minua tässä kohtaa vahvasti eteenpäin. Myös uudella urallani tästä on hyötyä.

Uudet tuulet

Uusi urani on käynnistynyt lupaavasti, ja olen jo päässyt mukaan asiakastyöhönkin. Meneillään oleva finanssialan asiakasprojekti tuo syksyyni uutta buustia. Asiakastiimimme, johon minut on otettu mukaan, on mitä mainioin. Olen innoissani ja toki hieman jännittynytkin uusista työtehtävistäni.

Otan ilolla kaiken uuden vastaan. Harppaus etätyöhön oli minulle uutta, vaikka opiskelu töiden ohella oli jo tuonut rutiinin koneen ääressä istumiseen. Olin jo aikaisemmin oppinut itseohjautuvaksi sekä maustamaan työpäiviäni säännöllisillä happihyppelyillä tai pienillä arkiaskareilla.

Kohtaamani Loihde Analyticsin ihmiset ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen niin lämminhenkisyydellään, positiivisuudellaan ja avoimuudellaan kuin myös asiantuntijuudellaan ja avuliaisuudellaankin. Tässä työympäristössä tulen varmasti viihtymään.

Tiina uratarina kuvitus